Tanita (33) groeit op bij haar vader en moeder. Ze dacht qua uiterlijk op haar moeder te lijken en qua innerlijk op haar vader. Maar ze bleek verwekt te zijn met hulp van een donor. 

Toen bekend werd dat ze een nakomeling is van gynaecoloog Wildschut, heeft Tanita zich aangesloten bij een groep halfbroers en -zussen. Daar ontdekte ze dat een aantal vriendinnen die ze van jongs af aan kent, haar halfzussen zijn. 

Indisch bloed? Nee: halfbroers en -zussen

Ze is benieuwd of er Indisch bloed in de familie zit, en koopt een DNA-test. In de mail met de uitslag leest ze dat ze allemaal halfbroers en -zussen heeft. Eén van de mensen met wie ze een match heeft, stuurt haar een mail en vraagt wat haar verhaal is. 

Van hem hoort ze dat hij afstamt van een donor. Ze kan het niet geloven. 

'Ze weet het'

Als ze haar moeder vertelt over de DNA-test en de uitkomsten, hoort ze haar tegen haar vader zeggen: 'ze weet het'.

Voor haar ouders is het een verhaal van 30 jaar vol spanning en geheimen. Na tien jaar ongewenste kinderloosheid kregen ze eindelijk een kind. En het advies om nooit over de donorconceptie te vertellen. Nog steeds is het een beladen en emotioneel thema. Haar ouders willen het nog steeds het liefst geheimhouden. 

Vriendinnen blijken halfzussen te zijn

Drie vriendinnen die Tanita al van jongs af aan kent, blijken haar halfzussen te zijn. De vriendschap heeft nu een extra dimensie gekregen.

Ze maken deel uit van een groep die inmiddels ruim zestig halfbroers en -zussen telt. Ieder jaar regelt het ziekenhuis een zaaltje waar ze elkaar kunnen ontmoeten. 

Antwoord op vragen

Nu alles uitgekomen is, is er een last van haar schouders gevallen. Tanita hoopt voor alle donorkinderen dat ze weten wie ze zijn en wie de donor is. "Ik heb het niet gemist in mijn leven, maar nu ik het weet, brengt het rust. Het is een antwoord op vragen waarvan ik eigenlijk nooit wist waarom ik ze had.”


FacebookTwitter