Ontmoeting tussen donor en donorkind: behoefte aan ondersteuning (Badok II studie)

01 december 2020
contact donorkind-donor-ouder-halfjes
Terug naar het overzicht

Onderwerp

De behoefte aan begeleiding bij de ontmoeting tussen donorkind en donor: sluit de huidige begeleiding hierbij aan? En wat is het belang van afstammingsinformatie voor de ontwikkeling van de identiteit van een donorkind.

(Badok is een acroniem voor "begeleiding aan donoren, moeders en donorkinderen")

Onderzoeksopzet

Het onderzoek bestond uit drie delen: 1. diepte interviews met donorkinderen en donoren die elkaar al hebben ontmoet. 2. vragenlijsten afgenomen bij donorkinderen en donoren die elkaar gingen ontmoeten. 3. Een ethisch analyse.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam, het Amsterdam UMC, Fiom en Maastricht University.

Resultaten

Donorkinderen vonden het weten wie de donor is het belangrijkst. De ontmoeting met de donor vonden zij heel spannend, maar deze verliep voor de meesten makkelijk. De ontmoeting werd vaak als een opluchting ervaren. De donorkinderen beoordeelden hun welbevinden voorafgaand aan de ontmoeting als voldoende, dit veranderde niet na de ontmoeting.

De meeste donoren vonden dat de behoefte van het donorkind bepalend was voor het contact. Zij erkenden het recht van een donorkind op informatie. Donoren waren zelf ook nieuwsgierig naar het donorkind. Donoren ervoeren regelmatig onverwacht sterke gevoelens, variërend van verbazing over gelijkenissen, naar blijdschap, trots, verantwoordelijkheid en bezorgdheid. Donoren zochten naar de juiste rol die zij zouden kunnen vervullen in het leven van het donorkind: geen, donor, oom, donorpapa, vriend of toch vader.

De begeleiding vooraf ging over verwachtingen, emoties, de betekenis van de match, praktische zaken, informatie over de donor en de inhoud van ontmoetingsgesprekken. Tijdens de ontmoeting kon de begeleider ondersteunen om het gesprek op gang te houden, bij heftige emoties en bij het stellen van belangrijke vragen. Na de ontmoeting ging het om het bespreken van de ervaringen en vooruit kijken naar de toekomst.

Donorkinderen en donoren waren positief over de begeleiding. Een enkeling ervoer de begeleiding als storend.

 

Projectinformatie

Project Ontmoeting tussen donor en donorkind; wat zijn de behoeftes aan ondersteuning en een ethische beschouwing. De Badok II studie, looptijd 2019-2020.

 


FacebookTwitter