De Halfjes hebben een plan: ze willen weten wie hun biologische vader is en vervolgens proberen via DNA-matches al hun broers en zussen te vinden. Hun groep is uitgegroeid tot ruim 50, maar kan nog groter worden.

Spermadonor Louis had ook een plan: zo veel mogelijk donorkinderen verwekken, en ze vervolgens leren kennen om niet geconfronteerd te worden met zijn grootste angst.

Het was Jan Karbaat, de veelbesproken directeur van de spermabank in Barendrecht, die het mogelijk maakte dat Louis de biologische vader werd van zo'n 200 Halfjes.

Geschiedenis van spermadonatie in Nederland

Naast het verhaal van Louis en zijn nakomelingen beschrijft Kamil Baluk ook de veranderende morele aspecten rondom spermadonatie in Nederland, en de gevolgen van anonieme donatie voor de nakomelingen.

Afbeelding
Kinderen van spermadonor Louis, wat zijn gevolgen van anonieme spermadonatie

Kamil Baluk

Auteur Kamil Baluk (1988) studeerde sociologie, journalistiek en Nederlands aan de Universiteit van Wroclaw. Tijdens een stage in Vlaanderen stuitte hij op het verhaal van Jan Karbaat en spermadonor Louis. 

'Alle kinderen van Louis' is vertaald uit het Pools. Het boek verscheen in Polen in 2017, op de dag dat Karbaat op 89- jarige leeftijd overleed.

 

Kamil Baluk, Alle kinderen van Louis. Een zoektocht naar afkomst (vertaald uit het Pools), Uitgeverij De Geus, Amsterdam, 2018 (288 pagina's)

Recensies


FacebookTwitter