8 maanden 2 weken geleden

Het belang van counseling en steun voor (wens)ouders

Counseling en steun van familie, vrienden en lotgenoten is belangrijk voor (wens)ouders. Als zij die steun onvoldoende krijgen, heeft dat een negatieve invloed op hoe zij zich voelen. Dit zijn conclusies uit het proefschrift van Anne Schrijvers.

Afbeelding
cover Family building through donor sperm treatment

Op 11 mei 2022 promoveerde Anne Schrijvers aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift: ‘Family building through donor sperm treatment: the relevance of formal and informal support’. (Gezinsvorming door sperma via een donor)

Behoefte aan counseling en steun

Het onderzoek gaat over de behoefte aan counseling en (informele) steun van wensouders, ouders en donorkinderen: 

 • Welke onderwerpen zouden zij graag willen bespreken in de counseling? 
 • Kwamen deze onderwerpen ook aan bod of niet 
 • Hebben zij behoefte aan informele steun (familie, vrienden, lotgenoten) 
 • Is er een relatie tussen onvervulde behoefte aan counseling of (informele) steun en de mentale gezondheid van (wens)ouders en donorkinderen 

Conclusies uit het ondezoek

Belangrijke conclusies uit dit onderzoek: 

 1. Psychosociale counseling is belangrijk voor wensouders en ouders. Maar de counseling is niet altijd beschikbaar, en als er wel counseling wordt aangeboden, sluit deze niet altijd aan op hun behoeften.

  Als (wens)ouders niet de steun krijgen waar zij behoefte aan hebben, heeft dat een negatieve invloed op hun eigen mentale gezondheid en die van de donorkinderen.  
   

 2. Steun van familie, vrienden en lotgenoten is belangrijk voor wensouders in de periode dat zij de behandeling met donorsperma ondergaan en na de geboorte van hun kind.  
   
 3. Voor donorkinderen is het belangrijk om betrouwbare informatie over de donor te kunnen krijgen en om in contact te kunnen komen met gespecialiseerde counselors. 
FacebookTwitter

Anderen zochten ook op
counseling bij donorconceptie