1 jaar 1 maand geleden

De Deense zaad-invasie

Deense spermabanken exporteren donorsperma over de hele wereld. Daarbij houden ze geen rekening met de kinderen die geboren worden uit dit zaad. Dit blijkt uit onderzoek van het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money.

Deense spermabanken: Cryos en ESB

Er zijn twee grote commerciële spermabanken in Denemarken: Cryos en de European Sperm Bank (ESB).

Cryos is de grootste. Cryos exporteert donorsperma naar meer dan 100 landen en er zijn met het zaad van Cryos 80.000 kinderen verwekt. De jaaromzet van Cryos is 21 miljoen euro.

De ESB doet zaken in meer dan 60 landen. Daar zijn met hulp van de donoren van ESB 40.000 kinderen geboren. ESB heeft een jaaromzet van 8,5 miljoen euro.

Nederland staat in de top-tien van afnemende landen.

Afbeelding
Cryo vaten

Biologische vader van >100 kinderen

In Nederland mag sperma van een donor voor maximaal 12 gezinnen gebruikt worden. In bijvoorbeeld Duitsland geldt een limiet van 15 kinderen per donor. Zo heeft elk land eigen regels. Er zijn ook landen die geen maxima stellen.

ESB en Cryos houden zich voor ieder land aan de daar geldende maxima, maar hebben wereldwijd geen limiet per donor. De quota van de verschillende landen tellen dus op, en zo kan een donor uit Denemarken de biologische vader zijn van honderden kinderen wereldwijd.  

Wie is de donor?

Het is helemaal niet zeker dat kinderen in de toekomst contact met de donor kunnen leggen. Een donor die op het moment van doneren zegt open te staan voor contact, kan daar op terugkomen. 

Als een donor echt geen contact wil, om welke reden dan ook, geeft de Deense kliniek alleen zijn persoonsgegevens in combinatie met een geheimhoudingsclausule. Daarin staat dat het kind de identiteit van de donor niet met anderen mag delen. 

 

Lees het hele artikel:

Eveline Rethmeier, 'De Deense zaad-invasie: hoe Deense klinieken profiteren van een ongereguleerde markt', op: Follow the Money, 27 november 2021

Deens zaad in Nederland

Bij de meeste Nederlandse klinieken zijn behandelingen met sperma van een buitenlandse spermabank mogelijk. Alleen het Reinier de Graaf ziekenhuis, het Rijnstate ziekenhuis en het Amsterdam UMC werken niet met buitenlands sperma. 

Lees ook: Behandeling in Nederland met sperma van een buitenlandse spermabank

FacebookTwitter

Anderen zochten ook op
Deense spermadonor