
Kinderboeken over KID en eiceldonatie
Ouders krijgen het advies om al vanaf jonge leeftijd met hun kind te praten over de donor en de manier waarop zij verwekt zijn. Prentenboeken en kinderboeken kunnen daar een fijn hulpmiddel bij zijn.

Een bijzonder gewoon gezin
Een serie prentenboekjes om ouders te helpen de donor binnen hun gezin te introduceren en gesprekjes aan te gaan met hun kind.
Er zijn prentenboekjes voor ouders van kinderen die na spermadonatie zijn geboren in vader-moeder gezinnen, twee-moeder gezinnen en solomoedergezinnen. Ook zijn er boekjes voor kinderen die na eiceldonatie zijn geboren in een vader-moeder gezin.
Per familietype zijn er twee aparte prentenboekjes: een boekje voor kinderen tot en met 3 jaar, waarin het over de donor gaat, en een boekje voor iets grotere kinderen waarin over de zaadjes, eitjes en de hulp van de dokter verteld wordt.
Anne Schrijvers en Marja Visser, Een bijzonder gewoon gezin, 2021

Een wereldwondertje
Een Wereldwondertje is een serie kinderboekjes waarin op eenvoudige wijze het ontstaan van twee kindjes wordt uitgelegd. De boekjes zijn gemaakt om voor te lezen aan jonge kinderen.
Er zijn boekjes over KID, eiceldonatie, KID én eiceldonatie, en IVF, voor verschillende gezinssituaties: vader/moeder gezinnen en gezinnen met één of twee moeders.
Verkrijgbaar in verschillende talen (Nederlands, Engels, Duits, Frans). Vanaf ca. 3 jaar.
Mireille van Seggelen, Een wereldwondertje, MVS Creations, 2006

Jij bent jij!
Openhartig prentenboek voor ouders die met hulp van een donor hun kind(eren) hebben gekregen
Petje en Pip zijn op een bijzondere manier op de wereld gekomen. Papa heeft de zaadjes van een donor in mama's buik gedaan. Een voor een. Zo zijn Pip en Petje geworden wie ze zijn.
Papa en mama vertellen Petje en Pip dat ze op een speciale manier zijn gemaakt. Dat kwam omdat papa’s zaadjes niet goed waren.
Prentenboek over kunstmatige inseminatie. Vanaf ca. 4 jaar

Ha, die papa!
Verhaal in eenvoudige taal waarin wordt verteld hoe het komt dat Tim en zijn zusje Anna geboren zijn, terwijl hun papa zelf geen kinderen kan krijgen.
Voor kinderen van 4-6 jaar.
Niet meer verkrijgbaar, mogelijk nog tweedehands of in de bibliotheek.
Patricia van Amsterdam, Ha, die papa! (een kinderboekje over KID), jouwboek.nl, 2009

Een wijzer wondertje
Janneke (7) is geboren met hulp van een spermadonor. Dit heeft zij al eerder van haar papa en mama gehoord. Maar ze moet er nu steeds vaker aan denken en vraagt haar moeder haar wat meer uit te leggen.
Vervolg op Wereldwondertje KID (papa en mama gezin).
Een papa zijn is veel meer dan een zaadje geven. En je kunt op verschillende manieren op elkaar lijken. Je krijgt eigenschappen van de donor en van mama, en je doet dingen na van je papa en mama.
Boekje dat kinderen zelf kunnen lezen, met ruimte om na te denken over hun situatie. Voor kinderen van 6-11 jaar.
Mireille van Seggelen, Een wijzer wondertje, MVS Creations, 2012

Echt Emma
Emma is bijna 16 als ze er achter komt dat ze via kunstmatige inseminatie is verwekt. Ze voelt zich verraden door haar ouders, die haar daar niets over verteld hadden.
Wat betekent deze ontdekking voor de relatie met haar (niet-biologische) vader en haar halfbroer en -zus? Emma loopt weg en gaat op zoek naar de identiteit van de donor.
Overtuigend verhaal waar ruimte is voor verwarring, boosheid, identiteitsvragen en uiteindelijk acceptatie.
Dit boek is eerder verschenen onder de titel KID kind (2001)
Vanaf ca. 14 jaar
Caja Cazemier, Echt Emma (eerder verschenen onder de titel KID-kind), 2009, Ploegsma

KID. Het verhaal van twee broers (en heel veel halfbroers en -zussen)
Sam is 17 als zijn ouders hem en zijn broer Kai iets meedelen waar hun wereld van op zijn kop komt te staan: de broers zijn verwekt met behulp van twee verschillende anonieme donors.
Jeugdroman (15+) gebaseerd op de eigen ervaringen van de schrijver.
Jelmer Soes, KID. Het verhaal van twee broers (en heel veel halfbroers en -zussen), Querido, 2022

Trip en Tux
Trip en Tux zijn twee toekans. Zij willen graag een toekan baby, maar dat valt niet mee.
Trip en Tux is een vrolijk kinderboek, waarmee het onderwerp van eiceldonatie en zaadceldonatie bespreekbaar wordt gemaakt bij jonge kinderen.

Noortje, dochter van een bewust alleenstaande moeder
Noortje groeit op zonder vader. In het boekje legt haar moeder uit hoe zij zwanger werd van een donor.
Voor kinderen van ca. 3-5 jaar.
Simone Scholtens, Noortje, dochter van een bewust alleenstaande moeder, 2013

Noortje. Over boomstammen en stambomen
Noortje groeit op zonder vader, haar moeder werd zwanger met hulp van een donor. Vaderdag op school vormt de aanleiding voor een gesprek met haar moeder. Haar moeder tekent een stamboom en laat zien dat de donor ook familie is.
Achterin het boek staan ‘praatvragen’ om erover door te praten. Vanaf ca. 6 jaar.
Simone Scholtens, Noortje. Over boomstammen en stambomen, 2015
Anderen zochten ook op
praten over donorconceptieVeelgestelde vragen
Veel ouders met volwassen kinderen die nog niet weten dat zij donorkind zijn, vinden het moeilijk om dit hun kind te vertellen. Ze zijn bang voor de reactie van hun kind of de omgeving. Het is echter nooit te laat om je kind te vertellen over donorconceptie. De ervaring leert dat ze soms in het begin wel boos kunnen zijn, maar voelen ook opluchting en waarderen uiteindelijk je eerlijkheid. Voor jou kan het ook een opluchting zijn dat het geheim niet langer geheim is. Een goede voorbereiding is wel belangrijk.
Jonge kinderen willen alledaagse dingen weten, zoals wie is hij, hoe heet hij, mag ik hem zien, is hij aardig e.d. Na de geboorte van je kind kan je bij het College Donorgegevens het donorpaspoort opvragen met niet-identificeerbare gegevens. Hierdoor kan je je kind al een paar dingen over de donor vertellen. Oudere kinderen hebben ook andere vragen zoals, heb ik nog (meer) broertjes en zusjes, is de donor ook familie, wat zou ik van hem hebben e.d.
(Jong) volwassen kinderen zullen weer andere vragen hebben, zoals: waarom kozen jullie voor donorconceptie en niet voor adoptie of pleegzorg? Waarom kozen jullie voor een bekende donor/kliniekdonor?
Zorg ook dat je als ouder voorbereid bent op hoe je je kind kunt ondersteunen als zij wil weten wie de donor is.
Vanaf de geboorte kun je je baby vertellen dat een donor geholpen heeft om haar te kunnen krijgen. Je kind begrijpt dan nog niet wat je zegt, zoals heel veel dingen die je zegt, maar dat is niet erg. Jij went er op deze manier zelf aan om het naar je kind uit te spreken. Als je dat af en toe doet, gaat je kind uiteindelijk zelf vragen stellen en krijg je gesprekjes. Zo wordt het vertellen een natuurlijk proces en groeit je kind ermee op. Je kind ervaart op deze manier ook dat donorconceptie met jou bespreekbaar is en met vragen bij jou terecht kan.

Blijf op de hoogte
De wereld rondom donorconceptie staat niet stil. Wil je op de hoogte blijven van relevante onderzoeken, nieuws en actuele ervaringen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.