Sam is 17 als zijn ouders hem en zijn broer Kai iets meedelen waar hun wereld van op zijn kop komt te staan: de broers zijn verwekt met behulp van twee verschillende anonieme donors.

Schrik, woede, verbazing – de emoties razen door Sams lijf. Is zijn vader dan nog wel zijn vader? Wat betekent het dat Kai en hij halfbroers zijn? En wat zegt dit over wie Sam zelf is? Hij weet maar één manier om houvast te krijgen: hij gaat alles op alles zetten om zijn donor te vinden. Die zoektocht levert veel meer op dan hij verwacht. 

Afbeelding
Wat als je vader niet je biologische vader is en je afstamt van een anonieme spermadonor?

Jeugdroman

KID is een jeugdroman (15+) en is in sterke mate gebaseerd op eigen ervaringen van schrijver Jelmer Soes. Als jongvolwassene kreeg hij te horen dat hij is verwekt door middel van KID (kunstmatige inseminatie met donorzaad).

Jaren later, toen hij al enkele halfzussen en -broers had gevonden, ontdekten zij dat Jan Wildschut, de gynaecoloog die hun ouders behandelde, zelf de donor was, en dat hij dit nog veel vaker had gedaan. Inmiddels zijn er meer dan 50 kinderen van deze arts bekend.

DNAzaten

Samen met zijn halfzus Juul maakt auteur Jelmer Soes ook de podcast DNAzaten, waarin zij in gesprek gaan met hun nieuwe familie.

Ik hoop dat dit verhaal een motivatie is voor ouders die hun kinderen nog niet hebben verteld dat ze door KID zijn verwekt, om dit wél te doen. Gebaseerd op de vele ervaringen binnen onze groep donorkinderen kan ik jullie alleen maar oproepen: hef het geheim op, breek het verhaal open, en durf erop te vertrouwen dat de waarheid uiteindelijk niet kapot zal maken, maar zal helen.
Jelmer Soes
donorkind en schrijver van KID

Meer over het op latere leeftijd vertellen

Voor ouders die hun (volwassen) kind nog niet verteld hebben dat zij hulp hebben gehad van een donor, hebben we ervaringsverhalen en concrete handreikingen gebundeld.

Informatie voor ouders die hun kind willen vertellen over de donorconceptie

 

Voor donorkinderen die horen of ontdekken dat ze donorkind zijn:

Ik ben donorkind, wat nu?


FacebookTwitter