Financiële aspecten behandeling met donorsperma

Bij de vergoeding van de kosten van een behandeling met donorsperma wordt er een onderscheid gemaakt tussen:

  • De behandeling van de wensmoeder
  • De benodigde zaadcellen

 

Als de wensmoeder een medische indicatie heeft, worden de kosten voor de behandeling vergoed vanuit de zorgverzekering.

Wil de wensmoeder geïnsemineerd worden met donorsperma omdat zij geen (mannelijke) partner heeft, of omdat haar mannelijke partner als vrouw is geboren, dan worden de kosten voor de behandeling vergoed vanuit de Subsidieregeling KID.

De kosten voor het gebruik van donorsperma vallen niet onder de zorgverzekering of de subsidieregeling en moeten altijd zelf betaald worden.

Vergoeding behandeling vanuit de zorgverzekering

Voor vrouwen zonder mannelijke partner maar mét een medische indicatie worden de kosten van de behandeling vergoed vanuit de zorgverzekering.

In het basispakket van de zorgverzekering is zorg die nodig is om zwanger te worden opgenomen. Er zijn wel regels: zorg wordt vergoed voor vrouwen tot en met 42 jaar. Voor IVF (reageerbuisbevruchting) geldt dat er maximaal 3 pogingen vergoed worden.

Iedere verzekerde betaalt zelf een bijdrage in de vorm van het eigen risico. Het verplicht eigen risico is € 385 (in 2022). Je kunt vrijwillig voor een hoger eigen risico kiezen, dan hoef je minder premie te betalen.

Het is afhankelijk van je zorgverzekeraar en het type polis waar jij terecht kunt voor behandeling. Informeer daarom altijd zelf bij jouw zorgverzekeraar om zeker te weten op welke vergoeding jij recht hebt.

Vergoeding behandeling vanuit de Subsidieregeling KID

Voor vrouwen zonder mannelijke partner of met een mannelijke partner die als vrouw is geboren, en die geen medische indicatie hebben, worden de kosten van de behandeling vergoed vanuit de Subsidieregeling KID.

Meer over de subsidieregeling KID

Wat kost donorsperma bij een Nederlandse spermabank?

Als je voor behandeling gebruik wilt maken van een Nederlandse spermabank, betaal je een bedrag per rietje/inseminatie. De prijs verschilt per spermabank, en varieert tussen € 100 en € 475*.

Overzicht van spermabanken in Nederland

Wat kost donorsperma bij een Deense spermabank

Kies je voor een Deense spermadonor, dan bestel je zelf donorsperma bij een van de Deense spermabanken. Dit doe je altijd in overleg met de arts die in de Nederlandse fertiliteitskliniek de inseminaties gaat doen.

De prijzen per rietje/inseminatie verschillen per donor en per kwaliteit, en variëren van € 800 tot € 1200* of meer. Voor het verzenden naar een Nederlandse kliniek betaal je ca. € 300*.

De Nederlandse kliniek kan kosten in rekening voor administratie, controle en opslag van het Deense donorsperma.

aandachtspunten bij buitenlandse donor

overzicht fertiliteitsklinieken in nederland

Bekende spermadonor

Kies je voor een bekende donor, dan zijn er twee mogelijkheden: thuisinseminatie of inseminatie in een kliniek.

Bij thuisinseminatie is het belangrijk dat de donor zich laat testen op hiv en soa’s, en dat hij de kwaliteit van zijn sperma laat testen. Dit kan hij via de huisarts laten doen.

Voor de inseminatie kun je gebruik maken van injectiespuitjes zonder naald (5-25 ml). Deze koop je bij de apotheek en kosten heel weinig.

Ga je met de donor naar een kliniek voor de inseminaties, dan krijg je te maken met kosten voor screening van de donor, en voor het invriezen en bewaren van sperma. De prijzen en de manier waarop verschillende kosten in rekening worden gebracht, verschillen per kliniek. Reken voor screenen en invriezen op € 750 – € 1500*, en voor het bewaren op € 65 - € 130* per jaar.

Volgens de regels wordt ook het sperma van een bekende donor 6 maanden in quarantaine gehouden. Deze quarantaineperiode is niet nodig als er een PCR-test wordt gedaan. Een PCR-test kost € 400 - € 550*.

 

* genoemde bedragen geven een indicatie. Hier kunnen geen rechten aan ontleend worden.

zaaddonor gezocht

donorcontract

instructie zelfinseminatie

Overige kosten

Bij een aantal ziekenhuizen/klinieken moeten wensouders ook zelf betalen voor bijvoorbeeld counseling of administratiekosten. Vraag hiernaar bij het ziekenhuis of de kliniek waar je onder behandeling bent. 

Delen op: FacebookTwitter

Ook interessant
Tips van donorkinderen voor wensouders
Wat kunnen wensouders doen, om te zorgen dat zij het voor toekomstige donorkinderen zo goed mogelijk regelen? [...]
Zaaddonor gezocht
Hoe maak je als wensouders goede keuzes bij het zoeken naar een zaaddonor? [...]
Ervaringen van ouders
Hoe ervaren ouders hun gezin dat ontstond met hulp van een sperma- of eiceldonor? [...]