
Het belang van openheid
De band tussen ouder en kind is gebaseerd op liefde, veiligheid en vertrouwen. Dat kan niet zonder eerlijk en open te zijn over de donorconceptie. Bovendien is weten van wie je afstamt een mensenrecht.
Openheid is niet altijd vanzelfsprekend geweest. In het verleden kregen ouders het advies om vooral níet over de donorconceptie te praten. Met een goede voorbereiding kunnen zij kun (inmiddels volwassen) kinderen alsnog over de donorconceptie vertellen.

Weten van wie je afstamt: een mensenrecht
In het Kinderrechtenverdrag staat dat kinderen het recht hebben om te weten wie hun (biologische) ouders zijn. Of een kind in de toekomst daadwerkelijk wil weten wie haar donorvader of -moeder is, is aan het kind zelf. De één wil dat graag, de ander zegt niet geïnteresseerd te zijn, weer een ander wil dit pas later in haar leven weten, bijvoorbeeld als zij zelf kinderen krijgt.
Kinderen kunnen alleen gebruik maken van dit recht als hun ouders hun verteld hebben dat zij verwekt zijn met hulp van een donor. Naast openlijk praten over de donorconceptie, kunnen ouders hun kind de weg wijzen hoe zij informatie over de identiteit van de donor kunnen krijgen.
Geheimen zijn schadelijk
Een kind niet vertellen over de donorconceptie, betekent dat ouders een groot geheim hebben voor hun kind. We weten uit onderzoek dat geheimen storen in gezinnen en schadelijk kunnen zijn voor de liefdesband in de ouder-kind relatie.
Ouders zijn bang dat het geheim ontdekt wordt. Dat kan zorgen voor stress of spanningen in hun relatie. Kinderen die opgroeien met zo’n geheim en spanningen die daarbij horen, blijken achteraf vaak gevoeld te hebben dat er iets niet klopte.
Door de donorconceptie geheim te houden, bestaat ook de kans dat een kind op een onbedoelde en vervelende manier ontdekt dat zij een donorkind is. Via een tante of een buurvrouw, in een ruzie tussen of met haar ouder(s), of uit een DNA-test bij een internationale DNA-databank.
Dat is niet alleen pijnlijk, het is ook schadelijk voor het vertrouwen.
Het nooit 'niet geweten' hebben
Door vanaf het allereerste moment eerlijk te zijn over de donorconceptie, is er openheid binnen het gezin. Openheid zorgt ervoor dat er geen geheimen over de verwekking zijn en vormt de basis voor een betrouwbare, veilige en liefdevolle band.
Voor kinderen is het prettig om nooit ‘niet geweten’ te hebben dat zij verwekt zijn met behulp van donorconceptie. Door vanaf de geboorte tegen hun kind te zeggen dat een donor geholpen heeft, kunnen ouders veilig oefenen en eraan wennen om met hun kind over donorconceptie te praten.
Een kind dat vanaf het allereerste begin hoort over de donor, weet niet beter dan dat het zo is. Vertellen over zaadcellen en eicellen, en hoe voortplanting technisch in z’n werk gaat, komt later als je ook seksuele voorlichting geeft.
Het is nooit te laat voor openheid
Ouders die vóór 2004 bij een fertiliteitsarts kwamen, werd vaak geadviseerd om niet over de donorconceptie te praten. Inmiddels is de situatie veranderd. Het is nu bekend dat openheid over donorconceptie juist erg belangrijk is.
Ook wanneer een kind ouder is, is het goed om je (volwassen) kind alsnog over de donorconceptie te vertellen. Dit vraagt moed en een zorgvuldige aanpak. Er zijn gespecialiseerde hulpverleners die ouders hierbij kunnen helpen.
In de huidige tijd is het geheim houden van donorconceptie steeds moeilijker. Door de opkomst van internationale DNA-databanken kunnen mensen eigenlijk altijd ontdekken wie hun biologische familie is. Als kinderen geen enkel vermoeden hadden dat een vader of een moeder niet hun biologische ouder zou zijn, kan dat een grote schok zijn en schadelijk voor de vertrouwensband.
Anderen zochten ook op
praten over donorconceptieVeelgestelde vragen
Veel ouders met volwassen kinderen die nog niet weten dat zij donorkind zijn, vinden het moeilijk om dit hun kind te vertellen. Ze zijn bang voor de reactie van hun kind of de omgeving. Het is echter nooit te laat om je kind te vertellen over donorconceptie. De ervaring leert dat ze soms in het begin wel boos kunnen zijn, maar voelen ook opluchting en waarderen uiteindelijk je eerlijkheid. Voor jou kan het ook een opluchting zijn dat het geheim niet langer geheim is. Een goede voorbereiding is wel belangrijk.
Jonge kinderen willen alledaagse dingen weten, zoals wie is hij, hoe heet hij, mag ik hem zien, is hij aardig e.d. Na de geboorte van je kind kan je bij het College Donorgegevens het donorpaspoort opvragen met niet-identificeerbare gegevens. Hierdoor kan je je kind al een paar dingen over de donor vertellen. Oudere kinderen hebben ook andere vragen zoals, heb ik nog (meer) broertjes en zusjes, is de donor ook familie, wat zou ik van hem hebben e.d.
(Jong) volwassen kinderen zullen weer andere vragen hebben, zoals: waarom kozen jullie voor donorconceptie en niet voor adoptie of pleegzorg? Waarom kozen jullie voor een bekende donor/kliniekdonor?
Zorg ook dat je als ouder voorbereid bent op hoe je je kind kunt ondersteunen als zij wil weten wie de donor is.
Vanaf de geboorte kun je je baby vertellen dat een donor geholpen heeft om haar te kunnen krijgen. Je kind begrijpt dan nog niet wat je zegt, zoals heel veel dingen die je zegt, maar dat is niet erg. Jij went er op deze manier zelf aan om het naar je kind uit te spreken. Als je dat af en toe doet, gaat je kind uiteindelijk zelf vragen stellen en krijg je gesprekjes. Zo wordt het vertellen een natuurlijk proces en groeit je kind ermee op. Je kind ervaart op deze manier ook dat donorconceptie met jou bespreekbaar is en met vragen bij jou terecht kan.

Blijf op de hoogte
De wereld rondom donorconceptie staat niet stil. Wil je op de hoogte blijven van relevante onderzoeken, nieuws en actuele ervaringen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.