Zwanger van een embryo van iemand anders

11 november 2022
embryodonatie
Terug naar het overzicht

Embryodonatie biedt wensouders die geen (bruikbare) eicellen én zaadcellen hebben, een kans om toch een kind te krijgen. Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp is de enige kliniek in Nederland met een embryobank. Zij hebben inmiddels tien jaar ervaring met embryodonatie.

Wetenschap, vernietigen of doneren

Bij een ivf-behandeling ontstaan vaak meerdere embryo’s. Embryo’s die overblijven kunnen beschikbaar worden gesteld voor de wetenschap of vernietigd. Een derde mogelijkheid is deze embryo’s te doneren aan andere wensouders.

In Nederland geldt daarvoor dezelfde procedure als bij eicel- of zaaddonatie. 

19 kinderen geboren uit embryodonatie

De verwachting was dat de vraag naar embryo’s groter zou zijn dan het aanbod. Dat blijkt niet zo te zijn. Dat komt omdat de embryobank niet erg bekend is, en omdat alleen mensen met een duidelijke medische indicatie gebruik kunnen maken van embryodonatie. 

Ontvangers krijgen twee keer een embryo.

In de afgelopen tien jaar zijn er via embryodonatie in Nederland 19 gezonde kinderen geboren uit 82 behandelingen. Bij embryodonatie is de kans op een miskraam groter omdat het geen eigen genetisch materiaal is.

Uit een onderzoek blijkt dat donoren en ontvangers heel tevreden zijn. 

Ik had graag de aanstaande ouders ontmoet, want je wilt dat jouw genetisch materiaal op de beste plek terechtkomt
Vanessa
doneerde met haar man overgebleven embryo's

Goede begeleiding en openheid belangrijk

Bij embryodonatie is een goede begeleiding nodig van de donoren en van de ontvangers. Voor de donoren van een embryo geldt dat er een genetisch broertje of zusje van hun eigen kind(eren) opgroeit bij andere ouders. 

Ouders krijgen het advies om hun kind te vertellen over haar ontstaansgeschiedenis. Als de kinderen 16 jaar of ouder zijn, hebben zij het recht om te weten wie de donoren zijn.


Delen op: FacebookTwitter