In 1980, werd Jelte Sondij verwekt met hulp van kunstmatige inseminatie met donor-sperma, in jargon KID. In datzelfde jargon heet hij KID-kind. Hij blikt terug op zijn zoektocht en vraagt zich af hoe het kan dat er nog steeds kinderen geboren worden van anonieme spermadonoren.

Spoorloos

Eind jaren negentig zet hij de eerste stappen op zoek naar de identiteit van zijn donorvader.

Omdat hij via de kliniek niet verder komt, neemt Sondij contact op met het tv-programma Spoorloos: 'een wilde gok die beter uitpakt dan ik voor mogelijk hield'. Hij vindt en ontmoet zijn donorvader.

Van de eerste ontmoeting met mijn donor in een Amsterdams café herinner ik me de opluchting, zo onmetelijk groot dat die nog elke dag voelbaar is. Ik trek een deur open en daar zit een man, gewoon een man, waarna het nog enige seconden duurt voordat ik me realiseer dat dit hém is. Geen tranen, zoals ik ze zo vaak zag op televisie, wel blijdschap en rust, eindelijk rust.
Jelte
donorkind

Nog geen einde aan de anonimiteit

'Met het afschaffen van anonieme donoren had in 2004 een nieuw begin gemaakt moeten worden. Dat is maar ten dele gebeurd. Nog steeds worden in Nederland kinderen geboren van een onbekende donor doordat toekomstige ouders uitwijken naar België of Spanje, waar anonimiteit is toegestaan.'

 

Volledige artikel

Jelte Sondij, Mijn donor en ik, in: Volkskrant magazine, 12 november 2016


Delen op: FacebookTwitter