Financiële aspecten behandeling met donor-embryo

Bij de vergoeding van de kosten van een behandeling met donor-embryo’s wordt er een onderscheid gemaakt tussen:

  • De behandeling van de wensmoeder
  • De benodigde embryo’s

 

De behandeling van de wensmoeder wordt vergoed vanuit de zorgverzekering. De kosten voor donorembryo’s moeten zelf betaald worden.

Vergoeding behandeling vanuit de zorgverzekering

De behandeling van de wensmoeder wordt vergoed vanuit de zorgverzekering.

In het basispakket van de zorgverzekering is zorg die nodig is om zwanger te worden opgenomen. Er zijn wel regels: zorg wordt vergoed voor vrouwen tot en met 42 jaar. Voor IVF (reageerbuisbevruchting) geldt dat er maximaal 3 pogingen vergoed worden.

Iedere verzekerde betaalt zelf een bijdrage in de vorm van het eigen risico. Het verplicht eigen risico is € 385 (in 2022). Je kunt vrijwillig voor een hoger eigen risico kiezen, dan hoef je minder premie te betalen.

Het is afhankelijk van je zorgverzekeraar en het type polis waar jij terecht kunt voor behandeling. Informeer daarom altijd zelf bij jouw zorgverzekeraar om zeker te weten op welke vergoeding jij recht hebt.

Wat kost een donor-embryo?

Als je zwanger wilt worden met een embryo uit de Nederlandse embryo-bank, betaal je ca. € 650 per embryo. Deze kosten worden niet vergoed. Een wensmoeder mag maximaal twee keer een procedure met embryodonatie ondergaan.

Wat zijn de kosten bij een embryo-donatie door een bekende?

Als je een embryo ontvangt van een donor die je kent, zijn de kosten ca. € 450. Het is in Nederland verboden om embryo’s te verkopen en er winst mee te maken. Gemaakte kosten mogen uiteraard vergoed worden.

Overige kosten

Bij een aantal ziekenhuizen/klinieken moeten wensouders ook zelf betalen voor bijvoorbeeld counseling of administratiekosten. Vraag hiernaar bij het ziekenhuis of de kliniek waar je onder behandeling bent. 

FacebookTwitter