2 oktober 2022

'Samen delen, samen weten'

Het thema van de Week van de opvoeding 2022 is 'Samen delen, samen weten'. 'Samen delen, samen weten', dat begint met openheid: over het ontstaan van je gezin, over dat je spermadonor of eiceldonor bent (geweest).

Week van de opvoeding

Van 3 t/m 9 oktober 2022 organiseert het Nederlands Jeugdinstituut weer de Week van de Opvoeding. De Week draait om ontmoeting en uitwisseling van kennis met, voor en door ouders, medeopvoeders en professionals.

Voor elke opvoeder is het belangrijk om verbinding te maken, met elkaar als opvoeders, maar ook met anderen uit de omgeving die bij de opvoeding betrokken zijn.

Door kennis en ervaringen te delen komen we dichter bij elkaar. En door samen te delen weten we meer. En daarom is het thema van de Week van de Opvoeding 2022: 'Samen delen, samen weten'.

Afbeelding
Week van de opvoeding

'Samen delen, samen weten' of 'samen weten, samen delen'

Kennis en ervaring delen is waardevol, helpend en verbindend. Dat geldt zeker ook voor alle betrokkenen bij gezinnen die ontstaan na donorconceptie: de kinderen, (wens)ouders en donoren, en hun omgeving. En voor al die andere mensen die persoonlijk of beroepsmatig betrokken zijn bij donorconceptie.

Voor donorconceptie kunnen we het ook omdraaien: samen weten, samen delen. Want ‘weten’ is niet altijd vanzelfsprekend geweest. Nog niet eens zo heel lang geleden werd (wens)ouders op het hart gedrukt de donorconceptie geheim te houden. Er niet over praten, dat zou voor iedereen het beste zijn.

In gezinnen waar de kinderen niet weten dat hun ouders hulp hebben gehad van een sperma- of eiceldonor, kan ook niet gedeeld worden. Inmiddels weten we dat een geheim over zoiets belangrijks als afkomst, schadelijk kan zijn voor relaties binnen gezinnen. Bovendien heeft ieder kind het recht om te weten van wie zij genetisch afstamt.

#wvdo2022 en #samendelensamenweten

In de week van de opvoeding zullen wij kennis en ervaringen delen over gezinnen na donorconceptie en het belang van openheid. Daarbij gebruiken we de hashtags #wvdo2022 en #samendelensamenweten.

Delen op: FacebookTwitter