Ontstaansgeschiedenis LIDC

De wens voor één plek waar alle informatie rondom donorconceptie gebundeld is, bestaat al lang. In 2017 komt het op de agenda bij de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In diezelfde tijd wordt ook vanuit onderzoek bevestigd dat er behoefte is aan betrouwbare informatie voor alle betrokkenen. In 2020 komt er subsidie om dit informatiepunt te realiseren. 

Actieplan ondersteuning donorkinderen

Op 4 juli 2017 heeft toenmalig minister van VWS Edith Schippers een ‘Actieplan ondersteuning donorkinderen’ gepubliceerd. Dit actieplan is gemaakt samen met Stichting Donor Detectives NL/BE, Stichting Donorkind, Defence for Children, Fiom en Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting.

Eén van de punten uit dit Actieplan gaat over goede informatievoorziening aan donorkinderen, donoren en (wens)ouders:

Een ‘communicatieplan’ met daarin

  • Een oproep aan anonieme donoren om zich alsnog bekend te maken
  • Een oproep aan ouders om hun kind van jongs af aan te vertellen dat hij een donorkind is

Vraag naar betrouwbare informatie

In de zomer van 2017 werden de resultaten van het eerste Badok-onderzoek gepubliceerd. Uit dit onderzoek blijkt dat donorkinderen, donoren en (wens)ouders behoefte hebben aan informatie over donorconceptie, advies over het praten over donorconceptie en ervaringsverhalen van anderen in dezelfde situatie. 

In 2018 stelde dr. Marja Visser in haar promotieonderzoek vast dat de hulpverlening aan donorkinderen, donoren en (wens)ouders tekort schiet. Zij adviseert om informatie ter beschikking te stellen voor (wens)ouders, donorkinderen en (aspirant) spermadonoren via één centraal informatiepunt voor donorconceptie.

FacebookTwitterInstagram

Anderen zochten ook op
Ontstaansgeschiedenis LIDC