Spermadonatie

Spermadonatie is een vorm van donorconceptie. Behandeling met donorsperma wordt gebruikt als de man niet vruchtbaar is, of als er geen mannelijke partner is, zoals in vrouw-vrouw relaties of bij alleenstaande vrouwen. Met hulp van een spermadonor kunnen zij toch kinderen krijgen.

Voor behandeling met donorsperma zijn er twee mogelijkheden:

Spermadonatie via de spermabank

Via een spermabank: de donor en de wensouder(s) hebben geen contact met elkaar, en kennen elkaars identiteit niet. In de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting staan regels over het beheren en verstrekken van informatie over donoren. Kinderen die geboren worden uit het gedoneerde sperma mogen, als zij 16 jaar of ouder zijn, weten wie de donor is. Zij kunnen ook contact met hem zoeken als de donor daarmee instemt.

Spermadonatie met een bekende donor

Via direct contact tussen donor en wensouder(s): donor en wensouder(s) kennen elkaar en maken zelf afspraken over de behandeling en het contact tussen donor en donorkind. Het kind kan van jongs af aan weten wie haar donorvader is en hem kennen. Wensouder(s) en donor kunnen ook andere afspraken maken. Afspraken worden vastgelegd in een donorovereenkomst

FacebookTwitterInstagram

Anderen zochten ook op
Spermadonatie