Film - video - documentaire

Andere tijden: Verborgen vaders

In de aflevering Verborgen vaders blikt Andere Tijden terug op de beginjaren van de spermadonatie.

Vanaf 1948 worden er in Nederland kinderen geboren die zijn verwekt met de hulp van een spermadonor. Anonimiteit en geheimhouding stonden daarbij voorop: ‘wat niet weet, wat niet deert’, was het credo. Maar geheimen houden niet altijd stand, en een deel van de donorkinderen ontdekken dat ze afstammen van een onbekende biologische vader. Oorspronkelijk uitzenddatum: 3 april 2019

De uitzending uit 2019 is online nog te bekijken: Andere tijden, aflevering Verborgen vaders.

Koppen: Jim en Rian

Jim Van Beusekom was spermadonor in zijn jonge jaren en liet zich in 2014 registreren in de DNA-databank. In januari 2015 kreeg Rian te horen dat Jim haar donorvader is. Oorspronkelijke uitzenddatum: 16 maart 2016.

De uitzending uit maart 2016 is nog online te bekijken.

Hoofdzaken: Jippe

Jippe is een donorkind. In het jeugdprogramma Hoofdzaken vertelt hij daarover. Als hij 16 jaar is, mag hij weten wie de donor is. Jippe vindt dat hij nu al oud genoeg is om dat te weten. Hij zou graag een keer afspreken met zijn donorvader. Oorspronkelijke uitzenddatum: 21 april 2019

Deze aflevering van Hoofdzaken is nog online terug te kijken.

Vader onbekend

Anonieme zaaddonatie was mogelijk tot 2004. Tienduizenden vrouwen hebben hier dankbaar gebruik van gemaakt. Maar wat betekent dit voor de donorkinderen in kwestie? Hoe is het om niet te weten waar je roots liggen?

Journaliste Willemijn de Koning is zelf verwekt met hulp van een anonieme zaaddonor. Samen met collega Jorinda Teeuwen maakte ze Vader Onbekend. Met de film wil ze een breed beeld geven van de gevoelens en gedachten waarmee donorkinderen rondlopen. Oorspronkelijke uitzenddatum: 1 juni 2017.

De film is online te bekijken op de NPO 2doc website

Hoe komen donorkinderen hun biologische vader op het spoor?

In Nederland lopen vele duizenden donorkinderen rond: kinderen die verwekt zijn met het zaad van een donor. Tegenwoordig is anonieme spermadonatie in ons land verboden, maar vroeger was anonimiteit juist de norm. Hoe weten donorkinderen hun bloedverwanten soms alsnog te vinden? En wat ging er mis er in de kliniek van Jan Karbaat?

Longread met diverse filmfragmenten te vinden op NPO Kennis.

FacebookTwitterInstagram